Refikdust'un anlatımıyla İmam Humeyni’nin atom bombası üretilmesine karşı çıkış hikâyesi

Refikdust'un anlatımıyla İmam Humeyni’nin atom bombası üretilmesine karşı çıkış hikâyesi
Dışarı çıkmak istediğimde İmam Humeyni bana seslendi: ‘Neden atom bombası yapmamamız gerektiğini biliyor musun?’ Hayır, diye yanıtladım. ‘Bu bir savaş silahı değildir, nesilleri yok ediyor ve biz de dünyaya soykırım yapmak için gelmedik!’ cevabını verdi.

 

 

Savaş sırasında Devrim Muhafızları Bakanı olan Muhsin Refikdust 1984 yılında İmam Humeyni ile yaptığı görüşmesini şöyle anlattı:

 

"... Bu planla İran'ı, savunma açısından kendi kendine yeterli hale getirmek istediğimizi, böylece ülkeyi korumak için yabancılara ihtiyacımız kalmayacağını söyledim. Ardından madde madde anlattım, İmam Humeyni her biri için dua etti. Ardından ‘Bu 18. grup da nedir?’ diye sordu. ‘Kimyasal, mikrobiyal, radyoaktif ve nükleer silahlar’ dedim. ‘Bu sonuncusu atom bombası mı?’ dedi. Ben önüme baktım. ‘Hayır, atom bombası yapma!’ buyurdu, sonra nazikçe: ‘Mikrobiyal ve kimyasal silah da yapma!’ dediler... Dışarı çıkmak istediğimde İmam bana seslendi: ‘Neden atom bombası yapmamamız gerektiğini biliyor musun?’ Hayır, diye yanıtladım. ‘Bu bir savaş silahı değildir, nesilleri yok ediyor ve biz de dünyaya soykırım yapmak için gelmedik!’ cevabını verdi.

 

O sohbette bulunan Tümgeneral Reşid de devam ediyor: "İmam’ın inancı buydu. O bana, ‘Reşid Bey! Atom bombasıyla ilgili düşüncem şu, bu silahla askerlerin öldürülmesi amaçlanmıyor. Bunu sivilleri öldürmek için yaptılar ve biz de buna karşıyız, İslam buna izin vermiyor!’ demişti.”

 

 

Çeviri: Medya Şafak