ABD, İran-Rus-Çin ittifakından niçin gerginlik duyuyor?

ABD, İran-Rus-Çin ittifakından niçin gerginlik duyuyor?
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2016'daki İran'ı ziyaretinde “İran'ın Çin’in bölgedeki en büyük stratejik ortağı olduğunu” söyleyerek bunu dile getirmişti. Tahran'a, Çin’in milyarlarca dolarlık yüzlerce yatırımı ve büyük ticaret anlaşmaları olan Suudi Arabistan'ı gölgede bırakan bir statü verdi.

 

 

middleeastobserver.net

 

 

Al Mayadeen (YouTube)

 

 

15 Ocak 2022

 

Al-Mayadeen: Washington, Çin-İran-Rus ittifakı konusunda gerçekten gergin. Bunun sebepleri nedir?

 

Analist Nizar Abboud: Bu sadece Ortadoğu üzerinden değil, Asya üzerinde de verilen bir mücadeledir. Çin-İran-Rus ittifakı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Asya'da kontrolü ele geçirme umudunu yok ediyor.

 

NATO'nun Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Ukrayna'ya, Gürcistan'a ve diğerlerine yönelik başlattığı bu doğuya doğru genişlemesi, Rusya'nın batı sınırlarından Çin'e ve Pasifik Okyanusu'na uzanan aşılmaz bir baraj, uzun bir set tarafından durdurulmuş oldu.

 

Bu nedenle İran önemli bir stratejik rol oynamaktadır. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2016'daki İran'ı ziyaretinde “İran'ın Çin’in bölgedeki en büyük stratejik ortağı olduğunu” söyleyerek bunu dile getirmişti. Tahran'a, Çin’in milyarlarca dolarlık yüzlerce yatırımı ve büyük ticaret anlaşmaları olan Suudi Arabistan'ı gölgede bırakan bir statü verdi. Çin ile Suudi Arabistan Krallığı arasında nükleer teknoloji ve füze üretimi alanında bile işbirliği söz konusu. Ancak tüm bunlara rağmen Çin-Suud ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine ulaşmadı.

 

 

Medya Şafak