Le Figaro: ABD, Ürdün ve Suudi Arabistan Militanları Silahlandırmayı Sürdürüyor

Le Figaro: ABD, Ürdün ve Suudi Arabistan Militanları Silahlandırmayı Sürdürüyor
Le Figaro gazetesinden Georges Malbrunot, CIA’nin Suriyeli militanlara gönderilen yüklü silah sevkiyatına önderlik ettiğini yazdı.

Le Figaro: ABD, Ürdün ve Suudi Arabistan Militanları Silahlandırmayı Sürdürüyor

 

Fransız bir gazeteci ABD, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün Suriye'deki militanlara tonlarca silahı nasıl aktardığının ayrıntılarını ifşa etti.

 

Le Figaro gazetesinden Georges Malbrunot, CIA'nin Suriyeli militanlara gönderilen yüklü silah sevkiyatına önderlik ettiğini yazdı.

 

Malbrunot şöyle yazmış: “Amerikalılar bu silah sevkiyatında anahtar rolünü üslendiler. Onlar olmaksızın bu gerçekleşemezdi. CIA ajanları silah konvoylarının sevkiyatını Özgür Suriye Ordusu ve Ürdün gizli servisi ile ortaklaşa yürütüyor. Suudiler de sahne gerisinde silahların doğu Avrupa'dan satın alınıp gönderilmesi işine bakıyorlar.”

 

CIA, Suudi Arabistan ve Ürdün 2013 yılı içinde Suriyeli militanlara yaklaşık 600 ton silah gönderdi.

 

Kaynaklar Malbrunot'a “silah konvoylarının Ürdün'deki CIA önderlikli bir komuta merkezi tarafından kontrol edilen insansız uçakların eskortluğunda hareket ettiğini” söylediler.

 

Bu haber ABD'nin militanların silahlandırılmasına karşı olduğu şeklindeki iddiasıyla tenakuz halinde.

 

Öte yandan başka bir haberde de Suudi Arabistan'ın Suriye'deki Beşar Esad yönetimini devirme çabasının yeni bir hamlesi olarak dış destekli militanları eğittiği belirtildi.

 

Foreign Policy dergisine göre Suud krallığı; Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa ile birlikte Suriye'deki militanları desteklemede yeni bir politikaya hız verdi.

 

Beşar Esad Mayıs ayında ülkesinin değişik bölgelerinde 29 farklı ülkeden militanların faaliyet yürüttüklerini söylemişti.

 

medyasafak.com