"ABD İran Medyasını Siyonist Efendilerini Memnun Etmek İçin Hedefliyor"

"ABD İran Medyasını Siyonist Efendilerini Memnun Etmek İçin Hedefliyor"
Press TV tarafından ele geçirilen mektupta, Frenk-İsrailli Eutelsat şefi uydu şirketlerini İran kanallarını uzaklaştırmaları yahut emirlerine meydan okumanın sonuçlarıyla yüzleşmeleri hususunda uyarıyor.

Ian Williams: ABD İran medyasını Siyonist efendilerini memnun etmek için hedefliyor   


Bir analist ABD yönetimi İran kanallarının yayından uzaklaştırılmasını ve kaldırılmasını, Amerikalılar İslam Cumhuriyeti'ne kötü muamele ettikçe İsrail'in onayını her daim kazanacakları için destekliyor, dedi.


Bu yorum Eutelsat'ın Fransız-İsrailli başkanı Michel de Rosen İran TV kanallarına karşı yeni bir saldırı dalgası başlattığı için yapıldı.


Asya ve Avrupa uydu şirketlerine gönderilen bir mektupta, de Rosen İranlı eğlence ve haber kanallarını çıkarmaları için şirketleri tehdit etti.


Press TV tarafından ele geçirilen mektupta, Frenk-İsrailli Eutelsat şefi uydu şirketlerini İran kanallarını uzaklaştırmaları yahut emirlerine meydan okumanın sonuçlarıyla yüzleşmeleri hususunda uyarıyor. Avrupa Birliği ve ABD tarafından İran İslam Cumhuriyeti Televizyonu'na (IRIB) dayatılan yaptırımları dile getiren IRIB şefi İzzetullah Zerkami bu baskıların sebebi İran kanallarının yayınını durdurmaktır, dedi.

Press TV Foreign Policy in Focus'tan kıdemli analist Mr. Ian Williams ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederiz. En başından başlayalım… İfade hürriyetine karşı açıkça bir saldırı gibi görünen bu durum yanlarına kar kalabilir mi, ne düşünüyorsunuz? Bunun meşruluğuna veya gayrı meşruluğuna bakarak, buradan başlayalım.


William: Peki, gayrı meşru olduğu konusunda şüpheliyim ama Avrupa ve Amerika tavırları ve yasaları arasında fark olduğunu unutmayalım. ABD de First Amendment'e (Amerikan Anayasası'nın aralarında ifade hürriyetinin de bulunduğu temel hakları ele alan bir bölümüdür. Ç.N.) saygı duyar; ifade hürriyeti Amerika'da çok ciddi biçimde garantiye alınır.


Bütün bu üst düzey yaptırımlara rağmen, örneğin Küba ve İran haber ajanslarına Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyette bulunmaları için izin vermişlerdir. Ön denetlemeye (ön sansüre) tamamıyla karşıdırlar ve de Avrupa'nın buradaki tutumu, konuşmalar açısından oldukça ciddi tehlike arz etmektedir.


Press TV: Elbette Press TV de ABD'deki uydudan çıkarıldı ama devam edin Bay Williams.


Williams: Evet, bunlar hükümetinkinden ziyade özel emir sınıfındandır. Meşruiyet talep etmek burada ancak daha alt derecede bir şeydir. Bu takip edilen özel bir partizan gündemdir ve ifade hürriyeti ve demokrasiyi savunan herkes bunu gerçekten protesto etmek zorundadır.


Serbest iletişime ve insanları CNN veya Reuters ya da Russia Today yahut bir başkasına karşılık olarak Press TV'nin yayın kalitesine kendi başlarına karar vermeleri için kendileriyle baş başa bırakmaya izin vermek uydu şirketinin takdirindedir.

 

İnsanlar ne görebilir, duyabilir, dinleyebilir, buna karar vermek onların takdirinde değildir ve aslında onlar biz sizden akıllıyız ve sizin için en iyisi nedir biliyoruz, diyorlar. Bence müşteriler ve izleyiciler ve okuyucular genel kaide açısından bundan hoşlanmazlar.


Press TV: Peki, şimdi yankılarına bakalım. Aslında insanlar neyi izleyip izleyemeyeceklerine karar verme çabasındalar ve doğrusu bunu da başardılar, diyorsunuz.


Williams: Peki, nasıl mümkün olduğunu bilmiyorum ama kuvvetle muhtemel yaptırımlarla tehdit ettikleri insanlar bunun farkındalar. Amerikan hükümeti yayın malzemesi, yayın bilgisi için insanlara yaptırımlar dayatmayacaktır, biliyorsunuz.


Muhtemelen olacak şey şudur: Bu insanlar alternatifler arayacakladır ve genelde bu tip insanlara dünyanın her yerinde rastlamak mümkündür, birilerine bel bağlayamazsınız, bu insanlar muhtemelen politik taraflarını değiştirdiler ve bir alternatif arayacaklar ve bu insanları bypass edecek daha çok uydular (uzaya) çıkarılacak. Bu durum her yerde oldu. Muhtemelen burada da olacak.

Press TV: Bay William, Press TV gibi bir kanaldan neden korkuyorlar? Biliyoruz ki, sayısız kanallara ve servete sahipler. Öylese Press TV gibi bir kanaldan niçin korkuyorlar?

Williams: Peki, onların farklı bir bakış açısından korktuklarını söyleyebilirsiniz ve kesinlikle öyle görünüyor ki, Bay Michel de Rosen bunun önünde gidiyor. İsrail lobisi ve İsrail ile puan kazanmak için çabalıyor ve “ben etrafa dayak atıyorum” demek istiyor. Amerika'da İsrail lobisi ile etrafa dayak atmak, dayağınız doğru veya etkili olsun olmasın size her zaman kazandıracaktır. Bu insanlar neye olsa alkış tutarlar.


medyasafak.com