Ensarullah’ın son operasyonunun analizi

Ensarullah’ın son operasyonunun analizi
Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Sari, Yemen Ordusunun Füze Biriminin Suudi Arabistan'daki Aramco petrol dağıtım tesisini Kudüs-2 füzesiyle hedef aldığını söyledi. Sözcü, Twitter sayfasında, bu füzelerin Suudi Arabistan'ın derinliklerinde henüz açıklanmayan başarılı pratik testlerden geçtikten sonra yakın zamanda hizmet aşamasına girdiğini yazdı.

 

 

 

Basirat.ir

 

 

Muhammed Rıza Ferhadi

 

 

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Sari, Yemen Ordusunun Füze Biriminin Suudi Arabistan'daki Aramco petrol dağıtım tesisini Kudüs-2 füzesiyle hedef aldığını söyledi. Sözcü, Twitter sayfasında, bu füzelerin Suudi Arabistan'ın derinliklerinde henüz açıklanmayan başarılı pratik testlerden geçtikten sonra yakın zamanda hizmet aşamasına girdiğini yazdı. Operasyonun devam eden saldırganlık ve Yemen kuşatmasına yanıt olarak yapıldığını ve Yemen silahlı kuvvetlerinin birkaç gün önce Suudi Arabistan'ın derinliklerinde büyük çaplı bir operasyon gerçekleştirmeyi vadettiğini de sözlerine ekledi.

 

Öte yandan, Yemen Ordusu birkaç gün önce Mass stratejik üssünü kurtardı. Bu askeri üs, Suudi koalisyonunun Ma'rib eyaletinin batı ve kuzeybatısındaki son ve en önemli karargâhıydı. Üssün yeniden ele geçirilmesi, Suudi koalisyonunun Ma'rib'in kuzeybatısına veda ettiğini gösteriyor. Üs, başkent Sana şehrini Ma'rib şehrine bağlıyordu ve Ma'rib şehrinin batısındaki koalisyon güçlerinin ana savunma hattıydı.

 

Bunu akılda tutarak ve geçen hafta Yemen'de yaşananları göz önünde bulundurarak birkaç noktaya değinmek gerekiyor:

 

1- Yemen Ordusu operasyonlarını çeşitli boyutlarda genişletmiştir ve bu ilerleme ve gelişme belirli alanlarla sınırlı değildir. Görüldüğü gibi, bu operasyonlar füze ve kara sahalarını içerecek kapsamdadır ve bu birleşik gelişme Yemenliler için çeşitli başarılara yol açmıştır.

 

2- Yemen Ordusu, bu operasyonlarını çok önemli bir mantığa ve hesaplı bir stratejiye dayalı olarak gerçekleştirmiştir. Örneğin, Mass üssünü kurtarma operasyonu Yemen'in kuzey ve kuzeybatısındaki askeri denklemlerin seyrini ordu lehine değiştirecektir ve bu operasyon bir anlamda Yemen'in kuzey bölgelerindeki Suudi koalisyonuna yöneliktir. Aynı şey Aramco için de geçerlidir, çünkü bu şirket Suudi Arabistan için finansal kaynaklar açısından çok büyük önem arz etmektedir.

 

3- Suudi koalisyonunu Yemen'deki zalim savaşı bitirmeye zorlamanın tek yolu onlar için maliyet yaratmaktır. Bu maliyetler sadece Yemen topraklarında ve insan kayıplarının artmasıyla sağlanamaz, bu maliyetlerin daha geniş boyutları kapsaması gerekiyor. Yemen Ordusunun şu anki stratejisi, bu savaşı ve kuşatmayı sona erdirmek için koalisyona bedel ödetmektir.

 

4- Bu operasyonlar ve eylemler Suudi koalisyonuna önemli ve net bir mesaj veriyor: Yemen ordusu artık çok çeşitli imkânlara ve savaş kapasitesine sahip caydırıcı bir güce dönüşmüştür. Yemen Ordusu sadece savunma boyutundaki yeteneklerini göstermekle kalmamış, aynı zamanda taarruz operasyonları da gerçekleştirmiştir. Bunlar savaşın sonuçlarını ve stratejik seviyelerini daha büyük ölçekte etkileyen ve Yemen Ordusuna fayda getiren eylemlerdir.

 

Genel olarak, Suudi koalisyonu için tam ölçekli savaş stratejisinin kendi özel aşamalarına girdiği sonucuna varılabilir ve bu savaş ile son birkaç yılda yaşananlar arasında fark, kapsamı ve stratejik seviyelerinde gözlenecektir. Bu nedenle, yakın gelecekteki çeşitli olaylar nedeniyle, Yemen Savaşı'nın güç dengesinde farklı seviyelerde bir değişiklik göreceğiz ve bu durum, yaklaşan savaşta strateji değişikliğine yol açacaktır.

 

 

Medya Şafak