Suudi Dışişleri Bakanı İsraillilerin Tahran karşıtı Riyad ziyaretinden sonra gizlice İsrail’e gitti

Suudi Dışişleri Bakanı İsraillilerin Tahran karşıtı Riyad ziyaretinden sonra gizlice İsrail’e gitti
Bu arada İsrail Kanal 10 televizyonu, Suudi yetkililerin bu toplantılarda Filistin davasını çözüme kavuşturmakla ilgilenmediklerini söylediklerini ve İsrail rejiminden İran karşısında Suudi Arabistan’ın yanında durmalarını istediklerini bildirdi. Netanyahu Şubat ayının ortasında da Tel Aviv’in bazı Arap ülkeleriyle olan yakın bağlarını ifşa etmenin zamanının geldiğini söylemişti.

 

 

Alwaght

 

 

Suudi-İsrail ittifakı: Suudi Dışişleri Bakanı İsraillilerin İran karşıtı Riyad ziyaretinden sonra gizlice İsrail'e gitti.

 

 

Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr beraberindeki Suud istihbarat başkanı Halid el Hamidan ile birkaç gün önce gizli bir İsrail ziyareti gerçekleştirdi.

 

Kaynaklar bu ziyaretin amacını Suriye ve Lübnan karşıtı ortak İsrail-Suriye askeri operasyonlarının görüşülmesi olarak kaydettiler. Bu gizli ziyaret esasında Adil el  Cubeyr İsrail rejiminin casusluk teşkilatı Mossad görevlileri ile buluştu.

 

Cubeyr aynı zamanda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir araya gelerek Tel Aviv rejimine Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirmek amacıyla Suriye karşıtı askeri operasyonlarını yoğunlaştırma çağrısında bulundu.

 

Öte yandan üst düzeyli İsrailli yetkililer geçtiğimiz birkaç hafta içinde İran'a karşı komplo kurmak amacıyla Suudi başkenti Riyad'ı ziyaret ettiler.

 

İsrail rejimi televizyonu Kanal 10'da yayınlanan bir haberde de bu delegasyona ünlü bir İsrailli yetkilinin başkanlık ettiği söylendi.

 

Kanal 10'a göre bu ziyaretin Krallığa yapılan ilk ziyaret değil, fakat İsrail rejiminin askeri sansürü bu türden ziyaretler hakkındaki haberlerden bahsetmeyi yasaklıyor.

 

Kral Selman b. Abdülaziz ve Suudi prensleri İsrail rejimi ile ilişki kurmada utanılacak bir şey görmüyorlar, bununla birlikte habere göre yine de bu ilişkilerin gizli kalmasını tercih ediyorlar.

 

Bu arada İsrail Kanal 10 televizyonu, Suudi yetkililerin bu toplantılarda Filistin davasını çözüme kavuşturmakla ilgilenmediklerini söylediklerini ve İsrail rejiminden İran karşısında Suudi Arabistan'ın yanında durmalarını istediklerini bildirdi.

 

Netanyahu Şubat ayının ortasında da Tel Aviv'in bazı Arap ülkeleriyle olan yakın bağlarını ifşa etmenin zamanının geldiğini söylemişti.

 

Netanyahu, Önde Gelen Amerikan Yahudi Teşkilatları Başkanları Konferansındaki konuşması esnasında sözde ılımlı Arap ülkelerinin İsrail'i düşman değil müttefik olarak gördüklerini, zira İran karşıtı ortak bir mücadele yürüttüklerini söylemişti.

 

Netanyahu'nun bu ifadeleri Siyonist rejimin savaş bakanı Moşe Yalon'un "İsrail ve diğer Arap ülkeleri arasında açık kanalların olduğunu fakat durumun 'hassaslığının' kendisini Arap yetkililerle herkesin önünde el sıkışmasına engel olduğunu" söylemesiyle aynı döneme denk geldi. Yalon ardından Suudi Prensi Türki b. Faysal el Suud ile aleni bir şekilde el sıkıştı.

 

İsrail rejimi ile Suudi Arabistan rejimi temsilcileri 2014-15 yılları arasında İran karşısındaki pozisyonlarını ele almak amacıyla pek çok kez gizli bir şekilde bir araya geldiler.

 

Öte yandan Bloomberg'de yayınlanan bir habere göre geçen senenin Haziran ayının başından itibaren 17 aylık bir periyotta Hindistan, İtalya ve Çek Cumhuriyetinde iki taraflı beş toplantı yapıldı.

 

Gerici Arap rejimleri, İsrail rejiminin Filistinliler karşısındaki onca savaş suçuna, soykırım ve zulümlerine ve Mescid-i Aksa'nın işgaline rağmen bu rejimle yakın ilişkiler kurmada bir sakınca görmüyorlar.

 

www.medyasafak.net