Randy Short: El Kaide ABD Menfaatlerine Hizmet için Yaratıldı

Randy Short: El Kaide ABD Menfaatlerine Hizmet için Yaratıldı
Press TV Black Autonomy Network Organizasyon üyesi Randy Short ile Nairobi’nin Westgate alışveriş merkezine saldıran militanlarla çatışan Kenyalı güvenlik kuvvetleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

Randy Short: El Kaide ABD menfaatlerine hizmet için yaratıldı

 

Press TV Black Autonomy Network Organizasyon üyesi Randy Short ile Nairobi'nin Westgate alışveriş merkezine saldıran militanlarla çatışan Kenyalı güvenlik kuvvetleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

 

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Peki, Kenya'da gerçekleşen çok dramatik bir durumdur. Şimdi, yeterince ilginç olan, El Şehab gerçekten sorumluluk aldı ama şu an Kenya içinde resmi olarak El Şehab'ın El Kaide bağlantılı olduğunu söylüyorlar.


Ben genel olarak terörizmin durumuna bakmak istiyorum zira bazıları, söz konusu durum Kenya Somali'ye müdahale ettiğinden, Somali içinde ve diğer yerlerde bu tarz terör eylemlerinin yükselmesine yardım ediyor, diyorlar. Gerçekten öyle midir? Sizin görüşünüz nedir?

 

Short: Peki, benim görüşüm; evet, evet ve yine evettir. Somali'de Etiyopya ile birlikte ABD poltikasını uygulamaya yardım eden Kenyalılar Somali halkına zulmetti.


Somali halkına karşı Batı medyasında haber verilmeyen birçok zulüm işlendi. Buna ilaveten, Kenya'daki bu durumun zamanlaması ilginç. Obama'nın şimdi Suriye'de beslediği aynı El Kaideci kişilerle ilgili politikası başarısız oldu ve bunun aksini ispatlamak için bir başka yer buldular ve sonra birden El Kaide tekrar gazetelerin ön sayfalarına çıktı.


Somali hükümetinde çalışan değerli bir arkadaşım var. Şurası ilginçtir; Suriye'deki şiddet ivme kazanmadan evvel Somali'deki şiddet azalmıştı. Öyleyse bunun sebebi nedir? El Kaide Amerikan uluslararası politikasının bir parçası olarak mı işlev görüyor?

 

Buna ilaveten, Somali'nin su yolu (hakları) çöplükler oraya boşaltılıp kirletilerek, balıkları çalınarak, Somalilere gemilerde ve Kenya'da ve Kenya'nın sahip olduğu (ama aslında) Somalilere ait olan Cibuti'de işkence edilerek ihlal edildi. Cibuti Somali'deki Fransızlar tarafından etnik temizliğe uğratıldı, insanlar farklı uluslararası güçler tarafından bölündü ve birçok Somalili bu duruma kızgın. Elbette meşruiyet anlamında, her kim yapmış olursa olsun, Nairobi'de sivillere karşı yapılan şiddet aklanamaz.


Bununla birlikte, Somali halkına rahat verilmedi, ülkeleri petrol zengini ve insanlar bu petrolü onlardan çalmak istiyor. Bu tekrar ve tekrar, hiç durmaksızın olan aynı şeydir ve hala Amerikan askerlerinin Somalili çocuklara tecavüz etmesi gibi 1992/1993'te gerçekleşen çatışmaya sebep şeyleri veya Kanadalı askerlerin Somalili gençleri öldürmesini yahut son kıtlıkta sivillerin ve mültecilerin öldürülüşünü ve İslami Mahkemeler (grubunun) bertaraf edilmesini açıklamaksızın bütün bir halka iftira ediyorlar.

 

Hiç kimse Somalileri insan olarak görmek istemiyor gibi. Somalililer yabancı güçler tarafından kurban edildiler. Kendi toplumlarına sahip olmayı denediler ve Doğu ve Batı, eski Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenen Siad Barre gibi diktatörleri vardı. Somali halkı yoruldu.


Bu durumda, El Kaide veya El Şehab olsun veya olmasın, yapabildiklerini yapan bu kişiler, gerçekte, dünya kuvvetlerinin uluslararası tehditleriyle kalkınma ve barış olmasaydı bu şiddet gerçekleştiremeyecekti.

 

Press TV: Dr. Short, az evvel, muhtemelen El Kaide'nin Batı dış politikasının bir parçasını oluşturmasından bahsetmiştiniz ya,  işte onu toparlamak istiyorum.
 

Biz aslında bir yandan Amerika Birleşik Devletler'nin Suriye gibi bir yerde El Kaide bağlantılı grupları desteklediğini görüyoruz.  Mesela Afganistan'a baktığımızda Batı'nın Taliban'la konuşmak istediğini görmekteyiz. Bu yüzden de farklı yerlerde farklı koşullara bakmalıyız.

 

Bütün bunlar sadece bu durumu değil genel anlamda dünyadaki terörizmin inişi ve çıkışını nasıl etkiliyor söyler misiniz?  Bir yandan Amerika Birleşik Devletleri çok kereler aslında terörü desteklerken, diğer yandan ülkeye, yere ve zamana bağlı olarak terörü en azından sözde lanetliyor.

 

Short: Siz Libya'yı terk ettiniz. Zira sizin El Kaide'niz orada idi.  El-Kaide olarak adlanan bu grup, Suudi Arabistan, ABD ve İngiltere'nin çıkarlarına hizmet eder gibi görünen ve kontrolün ve İsrail'e desteğin sürdürülmesine yönelik büyük oyunlarının değişken bir gücüdür. Siz eğer orada yoksanız, Mali'de El Kaide'ye sahip olup olmamanın bir anlamı yoktur. Cezayir'de El Kaide'niz var ama siz yoksunuz. Eğer Bouteflika onları Cezayir'de kullanmak isterse o zaman bir El Kaideleri olur, sonrasında yine olmaz.


Öyle görülüyor ki; Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gereken önceki Başkan bu duruma hiç olmadığı kadar hizmet edendir.  Başkan Bush, siz ya gücün parçasısınız ya da bize karşısınız gibi bir fikirle geldi.  Şimdi herkes muhtemelen meşru özgürlük veya daha fazla adalet çağrısında bulunan gruplara karşı iç baskı ve mücadeleyi haklı çıkarmak için bu terörü veyahut El-Kaide'yi kullanıyor. Bu durumda El-Kaide nedir?

 

medyasafak.com