"İsrail Yakın Zamanda Mısır’dan Gelecek Bir Askeri Tehditle Yüzleşmeyecek"

"İsrail Yakın Zamanda Mısır’dan Gelecek Bir Askeri Tehditle Yüzleşmeyecek"
Bence Bay Mursi’nin bir problemi var ve o, Amerika Birleşik Devletleri’ne İsrail’e karşı hiçbir düşmanca davranışa girmeyeceğine dair söz vermişti ve Mursi Camp David anlaşmasını değiştirmeyi denemeyecek

Hişam Cabir: İsrail yakın zamanda Mısır'dan gelecek bir askeri tehditle yüzleşmeyecek


İslam hukuku temelinde bir Anayasa oluşturma referandumunun ardından İsrail, Mısır'dan muhtemel isyancı sızmalarından İsrail'i koruma çabasında olduğunu ileri sürerek Mısır sınırı boyunca asker yerleştiriyor.


İsrail sınırları birbirinden ayıracak, 240 kilometre uzunluğunda ileri teknoloji çit inşa edeceğini ilan etti. Aynı bahaneyle İsrailli askerler geçen Ağustos ayında birkaç Mısırlı askeri öldürdüler.


Press TV Beyrut'tan emekli Lübnanlı General Bay Hişam Cabir ile bir röportaj gerçekleştirdi.


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Mısır Anayasası'nın İslami temelde olması kabul edildi. Bununla İsrail askeri yerleşimi arasında bir eşzamanlılık görüyor musunuz?


Cabir: İsrail'in Mısır'daki vaziyetten, Mısır'ın geleceğinden, ne çeşit bir rejim olacağından endişe ettiğini inkâr edemeyiz ve İsrail Mısır'ın durumunu dikkatlice izliyor - bir tarafta bu var.


Ama ben bir alarmı veya Mısır sınırlarında İsrailli askerleri gerçekten görmüyorum, özellikle bu zamanda İsrail ile Mısır arasında herhangi bir askeri çatışma görmüyorum. İsrail'den gelen bu askeri hareketin tek açıklaması, dediğimiz gibi, İsrail'in durumu dikkatlice takip ediyor olmasıdır ve İsrail Anayasa hakkında, rejim hakkında ve Mısır'ın gelecekteki rejimi hakkında Mısır'da bir siyasi çatışma olduğunu biliyor.


İkincisi, yılın bu döneminde orduların birçoğu –biz Lübnan'da tecrübeliyiz-  özellikle Orta Doğu'dakiler ve dünyanın diğer ülkelerindekiler de, iki bayram ve yeni yıl öncesi bir çeşit alarm halindedirler.


Üçüncüsü, dediğimiz gibi, İsrail (bu konuda) dikkatlidir ve özen sarf eder ve bu çeşit askerleri ve hareketi Mısır'dan İsrail'e sızacak muhtemel İslamcı aşırılara engel olmak için koyar.




Bence durum normaldir ve şunu da unutmamalısınız ki, İsrail'de bir seçim döneminde olduğumuzdan, İsrail kuvvetlerini bütün cephelerde göstermeye başladı.

Kanaatimce tüm bu yukarıdaki sebepler İsrail'i böylesi bir askeri hareket yapmaya zorladı ama dediğim gibi, şu an veya yakın gelecekte İsrail ile Mısır arasında herhangi bir askeri çatışma görmüyorum.


Press TV: Bu durumda, sizin dediğiniz temelde uzun vadede bile Mısır ve İsrail rejimleri arasındaki dinamiklerde herhangi bir değişiklik olmayacağını mı düşünüyorsunuz?


Cabir: Hayır, bunu henüz görmüyorum. Bence Bay Mursi'nin bir problemi var ve o, Amerika Birleşik Devletleri'ne İsrail'e karşı hiçbir düşmanca davranışa girmeyeceğine dair söz vermişti ve Mursi Camp David anlaşmasını değiştirmeyi denemeyecek.


Bu sebeple Mursi, şimdiye kadar söylüyorum, Amerikalıların desteğine sahip ve  Mısır halkının en azından yarısı tarafından kabul edilmeyecek referandumun sonucunun ne olacağını bekleyip görmek zorundayız.


Mısır'ın istikrarlı hale geleceğini düşünmüyorum ve yakın gelecekte Mısır'ın İsrail'e yönelik siyasetinde herhangi bir değişiklik görmüyorum, özellikle yakın gelecekte zira Bay Mursi'nin Mısır rejimi Mısır içindeki dahili problemleri çözmek için hala Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğine ihtiyaç duyuyor; özellikle muhalefete karşı.


Bu durumda politikalarında veya özellikle İsrail'e karşı Mısır dış politikasında herhangi bir değişiklik öngörmüyorum.

medyasafak.com