Henry Kissenger: 3 milyon insanın katili

Henry Kissenger: 3 milyon insanın katili
Grandin; Vietnam Savaşı'nın uzamasına yardım ettiği, Kamboçya, Doğu Timor ve Bangladeş'teki soykırımlara destek verdiği, Afrika'nın güneyindeki iç çatışmaları tırmandırdığı ve Latin Amerika'daki darbeleri ve ölüm mangalarını desteklediği için Kissenger’ın ellerinde en az 3 milyon insanın kanı olduğunu da ekliyor.

 

 

Al Mayadeen English

 

Kaynak: The Intercept

 

 

Meas Lorn Ta Sous, Kamboçya'da yaşıyor. Çocukken çok sayıda ABD hava saldırısı atlatmış ve 1969-1973 yılları arasındaki bombardımanların neden gerçekleştiğini hâlâ merak ediyor. Lorn saldırılar sırasında kardeşini, amcasını ve kuzenlerini kaybetmiş. "Hâlâ o uçakların neden hep bu bölgeye saldırdığını merak ediyorum. Burayı niçin bombaladılar?"

 

Pek çok kişinin bu olaydan sorumlu tuttuğu Henry Kissinger Cumartesi günü 100 yaşına girdi.

 

Heinz Alfred Kissinger 27 Mayıs 1923'te Almanya'nın Fürth kentinde doğdu ve 1938'de Nazi yönetiminden kaçarak Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. 1943'te Amerikan vatandaşlığına geçti ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusunda savaştı.

 

The Intercept'ten Nick Turse tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Kissinger'ın tüm bunların sorumluluğunu bugüne kadar kabul etmeyi nasıl reddettiğini gösteriyor.

 

Vietnam sınırına yakın 13 Kamboçya köyünden sağ kurtulanlar, eski Başkan Richard Nixon döneminde ve Kissinger'ın komutası altında ailelerine ve komşularına yapılan saldırılar hakkında Turse’ye bilgi verdiler. The Intercept'in 75'ten fazla sağ kalmayı başarmış Kamboçyalı tanıkla yaptığı özel röportajlar, ABD saldırısından kurtulanların yaşadığı uzun süreli travmaya dair yeni bilgiler sunuyor.

 

Kayıtlarla ve görgü tanıklarının ifadeleriyle belgelenen olaylar hem Kamboçya içindeki kasti hava taarruzlarını hem de Güney Vietnam sınırında görev yapan ABD askerlerinin kasıtsız ya da dikkatsiz saldırılarını içeriyor.

 

Kayıtlara göre, sivilleri öldüren ve yaralayan ABD güçlerine ağır cezalar verilmedi.

 

Kissinger's Shadow [Kissenger’in Gölgesi] kitabının yazarı Greg Grandin, "Kamboçya'nın yasadışı bir şekilde bombalanmasının gizli gerekçeleri, insansız hava aracı saldırılarının ve sonsuza kadar savaşın gerekçelerinin çerçevesi haline geldi. Bu, Amerikan militarizminin kesintisiz döngüsünün mükemmel bir ifadesidir."

 

Yale Üniversitesi Soykırım Çalışmaları Programı eski başkanı Ben Kiernan'a göre Kissinger, ABD'nin Afganistan, Irak, Libya, Pakistan, Somali, Suriye ve Yemen'deki hava saldırılarında öldürülen sivillerin sayısının 6 katına varan 150.000 kadar sivilin ölümünden sorumludur.

 

Kissinger'ın ellerinde 3 milyon insanın kanı var

Grandin; Vietnam Savaşı'nın uzamasına yardım ettiği, Kamboçya, Doğu Timor ve Bangladeş'teki soykırımlara destek verdiği, Afrika'nın güneyindeki iç çatışmaları tırmandırdığı ve Latin Amerika'daki darbeleri ve ölüm mangalarını desteklediği için Kissenger’ın ellerinde en az 3 milyon insanın kanı olduğunu da ekliyor.

 

Kissinger'a, 1973 yılında Dışişleri Bakanı olması için Senato'da yapılan onay oturumunda, Kamboçya'daki saldırılarla ilgili bilgilerin kasıtlı olarak saklanmasını destekleyip desteklemediği sorulduğunda, "Ben sadece bunun Kamboçya'nın değil, Kamboçya'daki Kuzey Vietnamlıların bombalanması olduğunu açıklığa kavuşturmak isterim" cevabını vermiştir.

 

Bu iddia Amerikan askeri belgeleri ve görgü tanıklarının ifadeleri ile çelişmektedir.

 

Kissinger 2003 yılında yazdığı Vietnam Savaşını Bitirmek adlı kitabında, çatışmaya katıldığı dönemde ABD saldırıları sonucunda 50.000 Kamboçyalı sivilin öldüğüne inanıyordu. The Intercept tarafından yayınlanan belgelere göre, Kamboçya'nın bombalanması tarihteki en kapsamlı hava saldırılarından biriydi.

 

ABD 1965'ten 1973'e kadar Kamboçya üzerinde yaklaşık 231.000 bombardıman operasyonu gerçekleştirdi. Kissinger danışmanlık görevini yürütürken ABD jetleri 500.000 ton ya da daha fazla bomba attı.

 

Turse, Kissinger'a, 2010 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ve 1946'dan Vietnam Savaşı'nın sonuna kadar Güneydoğu Asya'daki Amerikan müdahalelerini konu alan bir konferansta Senato önünde verdiği ifadeyi nasıl değiştireceğini sordu. O ise, "İfademi neden değiştireyim ki?" diye yanıt verdi. "Doğruyu söylemediğim dışında soruyu tam olarak anlamadım."

 

Nixon, Amerika'nın Vietnam Savaşı'na katılımını durdurma vaadiyle aday olmuştu ama bunun yerine savaşı komşu Kamboçya'ya doğru tırmandırdı. Kissinger ve Haig, Kongre'den, üst düzey Pentagon yetkililerinden ve Amerikan halkından gizlenen bir operasyon planladılar.

 

Kissinger ve Nixon aynı zamanda yüz binlerce Kamboçyalının ölümüne, yaralanmasına ve yerinden edilmesine yol açan ve Kızıl Kmer soykırımının temellerini atan saldırılardan da tek başlarına sorumludurlar. Kızıl Kmerler, Kamboçya Komünist Partisi genel sekreteri Pol Pot liderliğindeki Kampuçya Komünist Partisi (CPK) üyelerine verilen ortak isimdi.

 

1970'lerin sonunda binlerce Kamboçyalının işkence gördüğü ve idam edildiği Kızıl Kmerlerin Tuol Sleng Hapishanesini denetleyen (“Hollandalı” lakaplı) Kaing Guek Eav, BM destekli bir mahkemeye Nixon ve Kissinger'ın Kızıl Kmerlerin "altın fırsatları yakalamasına" izin verdiğini söyledi.

 

Devrik hükümdar Prens Norodom Sihanouk 70'li yıllarda "Bay Nixon ve Dr. Kissinger Kamboçya'daki trajedinin tek sorumlusudur" demişti.

 

Vietnam'ı suçlamak

Christopher Hitchens tarafından 2001 yılında kaleme alınan “Henry Kissinger'ın Yargılanması” adlı kitap uzunluğundaki ithamname, Kissinger'ın savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar ve genel, örfi ya da uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle yargılanmasını savunuyordu.

 

Kamboçyalılar Kobra saldırı helikopterlerine kızaklarından dolayı "ıstakoz bacağı", küçük baloncuklara benzeyen Loach'lara ise "hindistan cevizi kabuğu" diyorlardı. Turse, 2010 yılındaki Kamboçya ziyareti esnasında Kamboçyalıların, bir Amerikalının köylerine yapılan saldırılardan haberdar olduğunu öğrendiklerinde nasıl şaşırdıklarını anlatıyor.

 

Savunma Bakanlığı geçmişteki sivillere zarar verme suçlamalarını soruşturmakla ilgilenmediğini açıkça ortaya koydu ve Bakanlığın 50 yıl sonra Kamboçya'daki sivil kayıplarını soruşturma ihtimali neredeyse hiç yok.

 

Doun Rath köyünün eski muhtarı Kang Vorn, "Her gün bombalandığımız oluyordu" Bir keresinde günde üç ya da dört kez bombalanmıştık." diye hatırlıyor.

 

B-52 bombardımanından kurtulanlar hadiseyi korkunç bir felaket olarak tanımlıyorlar. 78 yaşındaki Vuth Than ve 72 yaşındaki kız kardeşi Vuth Thang, bir B-52 bombardımanında 17 aile üyesi öldürüldüğünde Por'daki evlerinden uzaktaymışlar. Vuth Than, Turse'ye tüm ailesi de dahil olmak üzere her şeyini nasıl kaybettiğini anlatıyor.

 

Kissinger 2010 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen bir konferansta Turse'ye şunları söylemişti: "Bu saldırı esasen nüfusun olmadığı bir bölgedeydi ve kayda değer bir zayiat verdiğine inanmıyorum." Bu sözler 2010 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen "Güneydoğu Asya'da Amerikan Deneyimi, 1946-1975" başlıklı konferansta söylenmişti. 1979 yılında NBC News'e verdiği bir röportajda İngiliz gazeteci David Frost, Kissinger'ı "bu ülkeyi yok edecek" bir dizi olayı başlatmakla suçladı. NBC daha sonra röportajı yayınladı ancak Kissinger'a yorumlarını değiştirme fırsatı verdi.

 

"Vietnam sınırına beş mil mesafede bulunan ve Güney Vietnam'a saldırıların düzenlendiği yedi izole Kuzey Vietnam üs bölgesini bombalamakla ülke yok etmiş olmazsınız!"

 

Kissenger, tipik bir şekilde tutarsızlıklardan ve müphem tartışmalardan yararlanmak suretiyle Frost’un, gizli B-52 operasyonları sırasında 704 numaralı üs bölgesinin bombalandığı iddiasını haklı olarak reddederek -Pentagon'a ait bir belgedeki yazım hatasından kaynaklanan bir hata- "740 numaralı üs bölgesinin" gerçekten vurulduğunu itiraf etti. Hedef önerilerine "sivil kayıpların asgari düzeyde olmasının beklendiği" açıklamasının eşlik ettiğini de belirtti.

 

Nixon ve Kissinger'ın göreve gelişinden önce ABD komandoları sırasıyla 99 ve 287 görev gerçekleştirmişti. Bu rakam 1969'da 454'e yükselmişti. Ocak 1970 ile programın resmen sona erdirildiği Nisan 1972 arasında komandolar Kamboçya genelinde en az 1.045 gizli operasyon gerçekleştirdiler. Öyle görünüyor ki Kissinger tarafından başlatılmış başka operasyonlar da vardı ama bunlar hiçbir zaman kamuoyuna duyurulmadı.

 

Haig, ulusal güvenlikten sorumlu başkan yardımcılığı ve Beyaz Saray genelkurmay başkanlığı görevlerinin arasında, Ocak-Mayıs 1973 arasında ordunun genelkurmay başkan yardımcısıydı. Emekli Tuğgeneral John Johns, Turse'ye, o sırada kendisi Haig'in Pentagon'daki ofisinde otururken önemli bir telefon görüşmesine tanıklık ettiğini söyledi. Johns, "Ona bir konuda brifing veriyordum ve Beyaz Saray’dan arandığını gösteren kırmızı telefon çaldı," diye anlatıyor. "Gitmek için ayağa kalktım. Bana oturmamı işaret etti. Orada oturdum ve Kamboçya'ya yaptığımız saldırıları nasıl örtbas edeceğimizi anlattığını duydum."

 

Kissinger'ın asistanlarından Roger Morris, Turse'ye "çoğu zaman, Kamboçya'da devam eden gizli seferlere nasıl izin verdiğini" hatırladığını söyledi.

 

"Orada pek çok gizli operasyon yürütüyorduk."

 

The Intercept'in takip raporları ABD helikopterlerinin Mayıs 1971'de bir Kamboçya köyüne nasıl baskın düzenlediğini ortaya çıkardı. "Yüksek kuş" komutanı Yüzbaşı David Schweitzer, bölgenin roket ve uçaklarla bombalandığını ve Güney Vietnam Ordusu birliklerinin şüpheli düşman mevzilerini aramak üzere konuşlandırılması emrini verdiğini anlattı.

 

Bazı ARVN'leri (Güney Vietnam piyadeleri) taşıyan helikopterin pilotu Yüzbaşı Thomas Agness, Turse'ye ARVN’lerin köyü yağmaladığını söyledi ve "Ellerine geçirdikleri her şeyi nasıl çaldıklarını" ayrıntılarıyla anlattı.

 

Henry Kissinger Kamboçya'yı gizlice bombalama planlarını hazırladığında Pol Pot'un Kızıl Kmerleri yaklaşık 5.000 kişiydi. 1973 tarihli bir CIA telgrafına göre, Kızıl Kmerler'in adam toplama çabaları büyük ölçüde ABD bombardımanına dayanıyordu.

 

ABD 1973 yılında Kamboçya'yı önceki 4 yılın toplamından daha fazla bombaladı. Birleşik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, "1973'teki yoğun Amerikan bombardımanı, mültecilerin sayısını ülke nüfusunun neredeyse yarısına yükseltti."

 

Katil pislik

Bu saldırılar Pol Pot'un güçlerini cesaretlendirdi ve Kızıl Kmerlerin 200.000 kişilik bir orduya dönüşerek ülkeyi ele geçirmesine ve nüfusun %20'sinden fazlasını katletmesine imkân verdi. Hükümet kontrolü ele geçirdikten sonra siyasi rüzgârlar değişti ve Kissinger Tayland Dışişleri Bakanı'na özel olarak şu tavsiyede bulundu: "Kamboçyalılara onlarla dost olacağımızı da söylemelisiniz. Onlar cani haydutlar ama bunun yolumuza çıkmasına izin vermeyeceğiz. Onlarla ilişkilerimizi geliştirmeye hazırız."

 

Vietnam birlikleri 1978'in sonlarında Kızıl Kmerleri devirmek için Kamboçya'yı işgal etti ve Pol Pot'un adamlarını Tayland sınırına sürdü. Amerika Birleşik Devletleri ise Pol Pot'un arkasında saf tutarak diğer ülkeleri onun kuvvetlerine katılmaya zorladı, bunlara malzeme aktardı, Kamboçya'nın Birleşmiş Milletler'deki koltuğunu korumasına yardımcı oldu ve Kızıl Kmer yetkililerinin soykırım suçundan soruşturulmaları ya da yargılanmaları çabalarına direndi.

 

Kissinger 1978'de yayımladığı Beyaz Saray Yılları adlı anı kitabında Kamboçya'da eline bulaşan kandan hiç bahsetmedi. Zira gazeteci William Shawcross'a göre, "Kissinger için Kamboçya bir yan gösteriydi, büyük ulusların büyük oyununda insanlar harcanabilirdi."

 

Turse, müteveffa Anthony Bourdain'in, “Kamboçya'yı ziyaret eden herkesin Henry Kissinger'ı öldüresiye dövmek isteyeceğini” söylerken pek çok kişinin aklındaki fikri dile getirdiğini söylüyor.

 

Bourdain, "Bir daha asla bir gazeteyi açıp o hain, yalancı, katil pisliğin Charlie Rose ile tatlı bir sohbete oturduğunu ya da yeni bir parlak dergi için siyah kravatıyla bir davete katıldığını boğulma duygusu olmaksızın okuyamayacaksınız" dedi.

 

Turse, 2010 yılında Kissinger'a, kendi rakamlarına göre 50.000 Kamboçyalıyı öldürürken sadece "Kamboçya'daki Kuzey Vietnamlıları" bombaladığı iddiasındaki tutarsızlık konusunda baskı yaptı.

 

Kissenger "Ülkede bombalayacak Kamboçyalı aramıyorduk" iddiasında bulundu.

 

Turse, Kissinger'a kanıtların bunun aksini gösterdiğini söyleyince Kissinger sinirlendi ve Turse'ye "Neyi kanıtlamaya çalışıyorsun?" diye sordu.

 

Kissinger konuşmayı Turse'ye "Senin için yeterince zeki değilim, senin zekândan ve ahlaki niteliklerinden yoksunum" diyerek sonlandırdı ve cinayetlerini ardında bırakarak uzaklaştı.

 

Yine de Kissinger hiçbir zaman herhangi bir cinayetle suçlanmadı ya da hüküm giymedi.

 

 

Çeviri: Medya Şafak