DEBKA: İran Sukhoi-35 jetleri karşılığında Rusya’ya 300 SİHA verecek / Ukrayna’da hasar gören Rus uçakları İran’da onarılıyor

DEBKA: İran Sukhoi-35 jetleri karşılığında Rusya’ya 300 SİHA verecek / Ukrayna’da hasar gören Rus uçakları İran’da onarılıyor
Başka bir dostluk belirtisi olarak İran, Moskova'da bir ticaret merkezi kurdu; Rus ve İran havayolları iki ülke arasındaki uçuş sıklığını artırdı; her iki ülke de Rusya'nın Mir elektronik ödeme hizmetini kullanıyor ve son olarak Rusya, Hindistan'a ihracatı için İran’a geçiş sağladı.

 

 

“DEBKA’nın askeri kaynaklarının bildirdiğine göre Moskova, Ukrayna'daki sorunlarına rağmen, dördüncü nesil özel uçağı Sukhoi-35 jetleri karşılığında 300 adet Şahid-129 ve Şahid-191 SİHA alacak şekilde Tahran’la kapsamlı bir askeri sözleşme imzaladı. Rus uzmanlar, İran Hava Kuvvetleri'nin yeni uçağı absorbe etme yeteneklerini de geliştirecek.

 

Moskova ile Tahran arasında gelişen askeri bağlar çok yönlü ilerliyor. İran'ın havacılık endüstrisi ve hava kuvvetleri bakım tesisleri, Ukrayna savaşında hasar gören Rus uçaklarını onarıyor. Rusya'ya verilen insansız hava araçları, İran'ın ürünlerini dünya pazarı için de sergilemiş olacak. Geçtiğimiz iki hafta içinde İran, askeri anlaşmalarının bir parçası olarak siber savaş bilgisayar korsanlarını Rusya'nın Ukrayna'daki mücadelesinin hizmetine sundu. Romanya'daki üslerdeki elektronik ağlara saldıran Farigh al Tehereh hackerları, ‘Iraklı bir direniş grubu’ kılığında Rusya için faaliyet gösteriyor.

 

Batılı kaynaklar, Rus ve İranlı subayların birlikte üst düzey toplantılar düzenlediklerini ve görüşmelerde Tahran’ın muhtemelen, Ukrayna ihtilafında Rusya'nın azalan stoklarını telafi etmek için Moskova’ya bazı balistik füzelerinin kullanılmasını teklif ettiğini öğrendi.

 

Moskova'nın, Ukrayna'daki savaşına destek olarak Suriye'deki bazı birimlerini konuşlandırması nedeniyle, Rusya'nın Suriye üslerinin Devrim Muhafızları güçlerine devredilmesi de ele alınan bir diğer konu. Bu konu ilk olarak 22 Temmuz'da Devrim Muhafızları Komutanı Orgeneral Hüseyin Selami'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Şam'da yaptığı görüşmede gündeme gelmişti. O zamanlar Moskova, İran'ın Suriye'deki nüfuzunu genişletmesine karşıydı, ancak Batılı istihbarat kaynaklarına göre, şu anda durum buna daha müsait.

 

Sıkılaşan askeri ilişkilerin açık bir göstergesi de, Venezüella'da 17-27 Ağustos tarihlerinde yapılması planlanan büyük ölçekli Rus, Çin ve İran deniz tatbikatı. Bu, Moskova'nın, topyekûn bir savaş durumunda üç donanmanın bir araya gelip Amerika’yı vurabilecekleri konusunda Washington'a sinyal vermek için Tahran'la ilk kez bariz bir şekilde çalışması olacak.

 

Başka bir dostluk belirtisi olarak İran, Moskova'da bir ticaret merkezi kurdu; Rus ve İran havayolları iki ülke arasındaki uçuş sıklığını artırdı; her iki ülke de Rusya'nın Mir elektronik ödeme hizmetini kullanıyor ve son olarak Rusya, Hindistan'a ihracatı için İran’a geçiş sağladı.”

 

 

Çeviri: Medya Şafak