Eric Walberg: İmam Humeyni anti-emperyalist güçlere ilham vermeyi sürdürüyor

Eric Walberg: İmam Humeyni anti-emperyalist güçlere ilham vermeyi sürdürüyor
“ABD tarafından finanse edilen Irak'la savaşa ve Batı'nın süreğen yıkım ve boykotlarına rağmen, köylülere toprak dağıtıldı ve ülke tahıl üretiminde kendi kendine yeterli hale geldi. Artık tüm İranlılar okuyabiliyor ve yazabiliyor, sağlık klinikleri köylere kadar ulaştı ve yaşam beklentisi 1970'lerde 56 yıldan az iken 2000 yılında 70'e çıktı.”

 

 

Kanadalı yazar ve gazeteci, İslam Devrimi'nin merhum önderi Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin tüm dünyadaki Müslüman uluslara ve anti-emperyalist güçlere tiranlığa ve istikbara karşı dik durmaları için ilham verdiğini söyledi.

 

Eric Walberg, Cuma günü Press TV'ye verdiği röportajda, bu büyük İranlı ve Müslüman liderin vefatının 33. yıldönümü hakkında konuştu ve “3 Haziran 2022, Ayetullah Humeyni'nin vefatının 33. yıl dönümüne tekabül ediyor. Ayetullah Humeyni liderliğindeki 1979 İran İslam Devrimi, emperyalizme karşı mücadelenin en önemli sütunlarından biri oldu” dedi.

 

Kanadalı yazar, Şah'ın devrilmesinden sonra Ayetullah Humeyni'nin ilk emrinin ırkçı İsrail rejimi ile ilişkileri koparmak ve Siyonist büyükelçiliği Filistinlilere teslim etmek olduğunun altını çizdi.

 

Walberg Press TV'ye verdiği demeçte, "İran 43 yıldır, İsrail ırk ayrımcılığına karşı direnişin bel kemiği oldu. Bu aynı zamanda adaletsizliğe karşı savaşmak için diğer güçlerle birlikte çalışmak anlamına geliyor. Ayetullah Humeyni, ilerici Üçüncü Dünya ülkeleriyle işbirliğini geliştirmek için çalıştı” diye konuştu.

 

Gazetecinin aktardığına göre büyük lider, Nisan 1979'da İran'ın başkenti Tahran'da bir Küba heyetine “Hükümetler milletlerin hizmetinde olmaya odaklanmalıdır. O zaman milletler onları destekleyecektir.” demişti.

 

Walberg, bu türden bir pratiğe sahip İslam'ın, İran Devrimi’nin kalbinde yer aldığını vurguladı.

 

Walberg “ABD tarafından finanse edilen Irak'la savaşa ve Batı'nın süreğen yıkım ve boykotlarına rağmen, köylülere toprak dağıtıldı ve ülke tahıl üretiminde kendi kendine yeterli hale geldi. Artık tüm İranlılar okuyabiliyor ve yazabiliyor, sağlık klinikleri köylere kadar ulaştı ve yaşam beklentisi 1970'lerde 56 yıldan az iken 2000 yılında 70'e çıktı” dedi.

 

Walberg, "Bu durum, diğer büyük İslam devleti Suudi Arabistan’da, İran'ın İslam dünyasına ilham kaynağı olacağı korkusunu doğurdu ve Suudilerin Müslüman dünyasına egemen olmak için sundukları sözde İslami yolun önünde bir tehdit olarak algılandı" dedi.

 

“Uluslararası ilişkilerde Suudilerin hainliği, İran'ın İslam'a dayalı ilkeli politikalarıyla çelişiyor. Ve ne yazık ki, Suudilerin kutsal şehirleri kontrol etmesi ve ABD'nin devasa finansmanı yüzünden, emperyalistlerin ve Siyonistlerin faaliyetlerine göz yumduğu ve kendi halkını sefalet içinde bıraktığı açık gerçeğine rağmen Suudiler Müslümanları kandırmaya devam ediyor.”

 

Walberg, İran'ın yıkıcılık, bilim adamlarına açık suikast, ABD tarafından sürekli kışkırtılan İsrail tehdidiyle karşı karşıya kalmaya devam ettiğini, ancak emperyalizmin "yutabileceğinden daha büyük lokma ısırdığını" söyledi.

 

Kanadalı gazeteci röportajın başka bir yerinde, Rusya'yı İran gibi emperyalist planlar ve ambargoyla karşı karşıya kalan ilkeli bir oyuncu olarak nitelendirerek, "Bu düşüncesiz ve aptal politika, dünyayı en azından kitlesel açlığın ve en kötüsü de nükleer bir savaşın eşiğine getirdi” diye konuştu.

 

Görevdeki ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Rusya, Çin ve İran ile üç cephede savaş tehdidinde bulunduğunu vurgulayan Walberg, “NATO uşakları dışında ABD'nin dostu yok ve dünya krizi kendi gerçekliğini dayatıyor. İçeride, çoğunlukla cumhuriyetçi karşıt sesler duyuluyor ve şu sıralarda barış hareketi de canlanmakta” dedi.

 

Suudi Arabistan'ın İran ile ilişkileri yenilemeye niyetli göründüğünü, ABD'nin bile İran petrolüne erişmeye istekli olduğunu, ancak eski başkan Donald Trump'ın yıkıcı politikasını geri alamadığını kaydeden Walberg “İran'ın savunma gücü olan Devrim Muhafızları’nın terörist olarak etiketlenmesi durumunda İran'ın ilişki kurmasını beklemek saçma olur. İran ve dünyanın çoğunluğu gerçek teröristin kim olduğunu biliyor.” ifadelerini kullandı.

 

Walberg, "Yani anti-emperyalist güçler büyüyor ve Ayetullah Humeyni'nin ruhu, iyilerin mücadelesi için ilham kaynağı olarak yaşamaya devam ediyor." dedi.

 

Eric Walberg’in Türkçede Postmodern Emperyalizm adıyla çevrilmiş bir eseri de mevcut.

 

 

 

Medya Şafak