İran ve Arabistan’ın Çin’deki anlaşması hakkında 5 nokta

İran ve Arabistan’ın Çin’deki anlaşması hakkında 5 nokta
Bu anlaşma [ironik] bir şekilde, ABD'nin Batı Asya’daki en büyük rakibi ile en büyük müttefiki arasında, Washington’un müdahalesi olmadan, ABD’nin en büyük küresel rakibi Çin üzerinden gerçekleşti.

 

 

Basirat.ir

 

 

* Çin, İran ve Suudi Arabistan'ın en büyük ticaret ortağıdır. Çin'in İran ile 2021 ticaret hacmi yaklaşık 15 milyar dolardı. 2020'den beri Suudi Arabistan, Çin'in Batı Asya bölgesindeki en büyük ticaret ortağı haline geldi. Suudi Arabistan ile Çin arasındaki ticaret hacmi 2021'de 87,3 milyar dolara ulaştı.

 

* Suudi Arabistan, Çin'in en büyük petrol tedarikçisidir. Öte yandan 25 yıllık stratejik anlaşmaya göre Çin'in, İran petrolünü alması karşılığında ülkemizdeki demiryolu hatları, kara ve deniz limanları, tarım ve sanayi altyapısı gibi sahalarda 500 milyar dolara yakın yatırım yapması gerekiyor. Dolayısıyla Tahran, Riyad ve Pekin'in çıkarları Basra Körfezi'nin huzuruna bağlıdır.

 

* ABD krizdedir; Amerika, Trump döneminde, İranofobi sayesinde Suudi Arabistan'la sadece tek bir defada 450 milyar dolarlık silah satış sözleşmesi akdetmeyi başarmıştı. Krizin yokluğu, Amerika’nın bu menfaatlerini kaybetmesi anlamına geliyor.

 

* Bu anlaşma [ironik] bir şekilde, ABD'nin Batı Asya'daki en biyik rakibi ile en büyük müttefiki arasında, Washington'un müdahalesi olmadan, ABD'nin en büyük küresel rakibi Çin üzerinden gerçekleşti.

 

* İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın en büyük kaybedeni Siyonist rejimdir. 2010'dan bu yana bu rejim, İslam Ümmeti ile Siyonizm arasındaki çatışmayı, İslam ülkeleri arasındaki bir çatışmaya dönüştürmeyi başarmıştı. Bu anlaşmayla, İran karşıtı Arap NATO'su projesine de iptal mührü vurulmuş oldu.

 

Medya Şafak