Suudiler İran’da Rejim Değişikliği İçin 250 Milyar Dolar Ayırdı

Suudiler İran’da Rejim Değişikliği İçin 250 Milyar Dolar Ayırdı
Güney Irak Araştırmaları Merkezi Müdürü, Fars Haber Ajansı’na verdiği röportajda Suudilerin İran’da rejim değişikliği için 250 milyar dolar bütçe tahsis ettiğini açıkladı.
Güney Irak Araştırmalar Merkezi Müdürü şöyle dedi: “Elimize ulaşan güvenilir bilgilere göre birkaç ay önce Arabistan kralı Riyad’da bir toplantıda, İran İslam Cumhuriyeti rejimini yıkmak için trilyon doların dörtte biri, yani yaklaşık 250 milyar dolar tahsis edildiğinden söz etti.”

Londra Üniversitesi öğretim üyesi ve Güney Irak Araştırmalar Merkezi Müdürü Ali Ramazan el-Evsi Fars Haber Ajansı’nın dış haberler bölümüne verdiği röportajda, yurtdışında faaliyet gösteren İran muhalefetinin “el-Cenadriye” olarak bilinen Suudi Arabistan Kültür Mirası sempozyumuna davet edilmesine ve Suudi kralının onlara gösterdiği yakın ilgiye değinerek şöyle dedi: “Suudi sarayından sızan elimizdeki bilgiler, Riyad’ın İran rejimine muhalif kesimlere milyar dolar destek sağlandığını gösteriyor.”

El-Evsi, Suudilerin İran İslam Cumhuriyeti’ne muhalif gruplara yapılan 18 milyon dolarlık yardım yapıldığı yolundaki haberlere işaret ederek Güney Irak Araştırmalar Merkezi’ne ulaşan bilgiler hakkında şöyle konuştu: Suudilerin İran rejimini zaafa uğratmak için sağladığı bütçenin net rakamı bu meblağdan fazla olabilir.

El-Evsi sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç ay önce Suudi Arabistan kralı Riyad’da bir ortamda İran İslam Cumhuriyeti rejimini devirmek için trilyon doların dörtte birini (250 milyar dolar) vermeye hazır olduğunu açıklamış. Böyle bir meblağ Arabistan için devasa bir rakam. Hele de Suudi halkının büyük bölümünün fakirlik düzeyinde yaşadığı düşünülürse.”

Londra Üniversitesi öğretim üyesi, Riyad’ın İran’a karşı koyabilmek amacıyla gerekli silah ve destek lojistiğini sağlamaya hazır olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Arabistan İran karşıtı satılmışları desteklemek için hiçbir çabayı esirgemez ve zaten son zamanlardaki tutumu da böyle olduğunu kanıtlıyor. Çünkü İran halkına karşı savaş kıvılcımını tutuşturmaya çok istekli.”

Suudilerin böyle bir bilginin dışarı sızmasından hiç çekinmediğini belirten el-Evsi, bunu şöyle izah ediyor: “Suudi yönetimi açıkça İran’a düşmanlıktan söz ediyor. Bölgedeki bütün komploların, özellikle de Direniş ve Suriye’ye karşı olanların İran’a yakınlıklarından kaynaklandığını gizlemiyorlar.”

El-Evsi, Suudi kralına verilmiş iki Harem-i Şerif’in hadimi gibi lakapların Müslüman kamuoyunu kandırmaya dönük olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Riyad’ın dini mekânlara hiçbir hizmeti yoktur. Aksine Batılı, Amerikancı ve Siyonist siyasetleri icra doğrultusunda ilerliyor. Bu nedenle bu kez el-Cenadriye sempozyumu, büyükelçiliklerde dilencilikle ve İran’a karşı bağış toplamakla günlerini geçiren satılmışlar için ortam yaratmış oldu.”

El-Evsi, Suudilerin İran’a karşı bu tür girişimlerinin sonu gelmeyeceğini belirterek Riyad’ın Irak’a karşı komplolarını anlattı ve şunları ekledi: “Mısır’da da Suudiler uzak köylerde yaşayan pek çok fakir insanın oylarını Selefi partiler yararına dolarlarıyla satın aldı. Suudi rejiminin planının bu olduğu söylenebilir.”

medyasafak