"Irak El Kaidesi, Suriye’deki Ayaklanmanın Yoğun Şekilde Parçası"

"Irak El Kaidesi, Suriye’deki Ayaklanmanın Yoğun Şekilde Parçası"
"El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin şu veya bu ülkeden para aldığını kesin olarak biliyoruz, ama en önemlisi istihbarat. Kim onlara istihbarat sağlıyor? Bir uydusu olan ve onlara Suriye ordusunun ve birimlerinin bütün Suriye topraklarındaki hareketlerine dair bilgi veren kim?"

Press TV


Bir siyasi analist, El Kaide kalıntılarının Irak-Suriye sınırında yeniden toplandığını ve Suriyelilere karşı saldırı düzenlemek için Fars Körfezi ülkelerinden destek aldığını söylüyor.


Irak istihbarat yetkililerinin Irak'taki El Kaideci teröristlerin son aylarda Suriye'deki yabancı destekli teröristlerle giderek daha fazla işbirliği yaptığını söylemelerinin ardından yorumlar geliyor. Iraklı yetkililere göre, Irak'taki El Kaide, 2012 ortalarında Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine karşı savaşmak için ortaya çıkan terörist Nusra Cephesi grubuna yardım ediyor. 

Press TV, konuyu daha fazla tartışmak üzere siyasi yorumcu Elias Ferhat'la bir röportaj yaptı. Aşağıda, bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.  


Press TV: Kısa süre önce isyancılara verilen destek yeterli düzeyde arttı, şimdi onlarla işbirliği yapan Irak El Kaidesinin de sahneye çıktığı haberleri geliyor. Bu durum siyasi bir çözümü ne derece zorlaştırır?

Ferhat: El Kaide'nin Suriye'deki silahlı muhalefetin ve terör operasyonlarının, temel olarak da intihar bombalamalarının ve Suriye'nin bazı köylerindeki etnik ve mezhepsel katliamların yoğun bir şekilde parçası olduğu artık sır değil.  

Nusra Cephesi El Kaide ile bağlantılı ve [Fars] Körfez[i] ülkelerinden finansman ve eğitim desteği alıyor, ayrıca Suriye'ye geçmek üzere Türk topraklarını kullanmak için Türk yetkililerinden de destek alıyor. 



Şimdi El Kaide'nin Irak'taki kalıntıları Suriye'deki istikrarsız durumdan yararlanarak yeniden örgütlendi ve Irak-Suriye sınırında kimsenin kontrolünde olmayan bölgelerde yeniden toplanıyor, [Fars] Körfez[i] ülkelerinden destek alıyor, Irak topraklarında Nusra Cephesi'ne destek ve eğitim veriyor ve daha sonra onları birimlerine katılıp Suriyelilere karşı saldırılar düzenlemek üzere batıya, Halep'e ve diğer şehirlere itiyor.


Fakat temel mesele şu ki, El Kaide bağlantılı bu Nusra Cephesi'nin şu veya bu ülkeden para aldığını kesin olarak biliyoruz, ama en önemlisi istihbarat. Kim onlara istihbarat sağlıyor? Bir uydusu olan ve onlara Suriye ordusunun ve birimlerinin bütün Suriye topraklarındaki hareketlerine dair bilgi veren kim?

Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu teröristlerle güçlü ilişkileri olduğu anlamına geliyor. ABD'de yakın zamanda, Ürdün'deki bazı yerlerde bin iki yüz kişinin eğitilmesi hakkında söylenenler, Suriye'deki rejimi güç ve terör yoluyla değiştirmeyi amaçlayan Nusra Cephesi'nin bu ülkede gerçekleştirdiği terörist faaliyetlere bir övgü. 

Press TV: Sizi bırakmadan önce son bir sorumuz daha var Sayın Ferhat. ABD'nin Suriye'deki isyancılara gönderilen yardımın bölgede bir geri tepmeye neden olabileceği düşüncesiyle dikkatli olduğunu düşünüyor musunuz?

Ferhat: Bence eğer biri desteğin Özgür Suriye Ordusu'na gidip Nusra Cephesi'ne gitmeyeceğini veya seküler bir gruba gidip dini bir partiye gitmeyeceğini düşünüyorsa naif biri demektir. Bu naif bir düşüncedir ve ben buna katılmıyorum; verilen destek bütün silahlı harekete, hem Özgür Suriye Ordusu'na hem de Nusra Cephesi'ne gidiyor. 

ABD'de, Han el-Esel'de kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle eski bir Amerikan ordusu gazisini tutuklayan FBI ile onun CIA için çalıştığını söyleyen babası arasında bir ihtilaf oldu; bu da CIA'in yoğun bir şekilde müdahil olduğunu, FBI'ın da şimdi bunu soruşturduğunu aydınlığa çıkaran önemli bir durum.
 

medyasafak.com