İran, İsrail ve ABD arasında siber savaş mı başladı?

İran, İsrail ve ABD arasında siber savaş mı başladı?
İsmail Kaani ise İsrail ve Amerika’yı zor günler beklediğini duyurdu. Bu açıklamaların Amerika’da San Diego üssünde çıkan büyük gemi yangınına işaret edip etmediğini bilmiyoruz. Ancak 17 kişinin yaralanmasına sebep olan bu yangının siber saldırı sonucunda meydana geldiği söyleniyor.

 

 

Raialyoum

 

 

İran'ın Natanz Nükleer Tesisini hedef alan “kimliği belirsiz” saldırı ve verdiği büyük maddi kaybın ardından, İran medyası ülkenin güneyinde yer alan Buşehr Limanı'nda yeni bir yangın haberini duyurdu. Haberlerde, yangın yüzünden en az 7 geminin zarar gördüğü belirtilirken, Tesnim haber ajansı, limandaki yangında can kaybı olmadığını bildirdi.

 

Bu olayın ardından, gözler İran'da son günlerde siber saldırıları yoğunlaştıran İsrail'e çevrildi. Bu durum, Suriye'de İran'ın varlığını sonlandırmayı başaramayan İsrail'in savaşı İran'ın derinliklerine taşıdığı anlamına geliyor.

 

İsrail'in bu saldırılarını ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle koordinasyon içerisinde yürüttüğü kuşkusuzdur. Yahoo haber sitesinde yayınlanan raporlar, Trump yönetiminin ABD Merkezi İstihbaratı CIA'in yetkisini geliştirdiği ve Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye ait hedeflere saldırı düzenlemek için yeşil ışık yaktığını ortaya koydu.

 

New York Times'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Amerikalı gazete, Amerikalı üst düzey istihbarat yetkililerinden, İran'ın uranyum zenginleştirmek üzere kullandığı Natanz Nükleer Tesisi saldırılarının arkasında İsrail'in bulunduğuna işaret eden açıklamaları servis etti.  Aynı şekilde İran'ın ekonomisini vuran diğer çok sayıda yangın ve saldırılarda da İsrail'in parmağı olduğu iddia ediliyor.

 

İran Rehberi Seyyid Ali Hamanei'ye yakınlığıyla bilinen İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, dün gerçekleştirdiği basın açıklamasında Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastının intikamının başladığını ve ABD güçleri bölgeden çıkana kadar sonlandırılmayacağını vurguladı. Devrim Muhafızlarında Süleymani'nin yerine geçen İsmail Kaani ise İsrail ve Amerika'yı zor günler beklediğini duyurdu.

 

Bu açıklamaların Amerika'da San Diego üssünde çıkan büyük gemi yangınına işaret edip etmediğini bilmiyoruz. Ancak 17 kişinin yaralanmasına sebep olan bu yangının siber saldırı sonucunda meydana geldiği söyleniyor.

 

Ne var ki, iki ay kadar önce Yahudi devletindeki sular idaresinin merkezini hedef alan ve saatler boyunca çalışmalarını kesintiye uğrayan İran'ın siber saldırısı göz önünde bulundurulduğunda, ABD gemisinde meydana gelen yangının da İran tarafından bir siber saldırı ile gerçekleşmiş olması olasılığı uzak görünmüyor.

 

İsrail saldırıları ve yangınlar, İran'ın derinliklerine ulaştı ve Nükleer Tesislere yoğunlaşıyor. Bu ise İran yönetiminin sabrını çok fazla zorluyor. Bunun yanı sıra, zaten boğucu bir ekonomik ablukanın etkilerini fazlasıyla yaşayan halkı karşısında da İran yönetimini zor durumda bırakıyor. Bundan dolayı, gözlemciler İsrail'in bu saldırılarına karşı İran'ın cevabının eşikte olduğu ve acı verici olacağı yorumunda bulunuyor. İran'ın sessizliği ve doğru zaman gelene kadar çatışmadan kaçınma girişimi, belki de İsrail devletini tıpkı Suriye'deki gibi saldırılarını artırmak için teşvik ediyor olabilir.  

 

İran'a yakın Lübnanlı kaynaklar, İran ve müttefiklerinin bu günlerde kapsamlı bir savaşa hazırlandığını vurguluyor. ABD ve İsrail'in saldırılarına cevap verme kararı alındı, ancak nerede, ne zaman ve ne şekilde olacağı henüz belirlenmedi.

 

ABD Başkanı Trump, gelecek seçimlerde kazanma şansını güçlendirebilmek için korona virüsü ile mücadelede başarısızlığını ve Çin'in artan tehdidini ört bas edecek bir savaş istiyor.  Aynı durum iç ve dış krizlerle çevresi sarılan Benyamin Netanyahu için de geçerlidir. Bu noktada, İran cephesinde bu yaz sınırlı ya da kapsamlı bir savaşın patlak verme olasılığı göz ardı edilmemelidir.

 

 

Medya Şafak