"İsrail Suriye'de Hizbullah ve İran'a karşı kapsamlı bir savaşa hazırlanıyor"

"İsrail Suriye'de Hizbullah ve İran'a karşı kapsamlı bir savaşa hazırlanıyor"
Gazeteye göre Tel Aviv yönetimi, bu gücün gelecek savaşta kullanılması olasılığından dolayı sürekli endişe içinde. Bundan dolayı öngördüğü etkileri sınırlandırmak için, proaktif bir adım olarak bu savaşın fitilini ateşlemek için harekete geçti. Amerikalı gazete, aşağıdaki verilere dayanarak öngörülerini kuvvetlendiriyor:

 

 

 

Alwaght

 

 

İsrail rejimi uzun bir süredir, Direniş güçleri ve İranlı askeri danışmanların Suriye'deki varlığına ilişkin İran ve Hizbullah'a karşı kapsamlı medya savaşları yürütüyor. İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu, bu bağlamda art arda açıklamalar yapıyor. İşgalci lider son olarak, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen Suriye'nin Golan Tepelerinde Hizbullah güçleri ile savaşmaya hazır oldukları açıklamasında bulundu.

 

Geçtiğimiz günlerde işgal rejimi, Hizbullah'ın Suriye'deki mevkilerine saldırmak üzere uçaklarını kaldırdığını duyurmuş, Şam yönetimi de bu uçaklardan birini düşürdüğünü açıklamıştı.

 

Gözlemciler bu gelişmeleri İran'ın Suriye'de desteklediği direniş güçlerinin bölgesinde, İsrail'in geniş bir savaş başlatma olasılığı olarak yorumluyor. Amerikan "Forward" gazetesinin internet sitesi, Tel Aviv yönetiminin, Lübnan ve Suriye'nin güney bölgelerinde İran - Suriye ve Hizbullah ekseni karşısında bu savaşa girme kararı aldığı yönünde haberler yayınladı. Amerika'nın önde gelen haber sitesi, Tel Aviv yönetiminin, Filistin'deki İslami direniş hareketinin temsilcisi Hamas'a Gazze şeridinde savaş açması ihtimaline de işaret etti.

 

İnternet sitesi, bu tür savaşların meydana gelmesinin, İsrail üzerinde büyük ve yıkıcı bir etki bırakacağına işaret ederek, buna karşın savaşın, başta Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bazı bölge ülkeleri ve işgal rejimi arasındaki bağları güçlendireceğini vurguladı. Öyle ki bu ülkelerin, İsrail ile ortak bir şekilde bölgedeki Direniş Ekseni ve İran'ın etkisini sınırlandırma çabası içinde oldukları göz önünde bulundurulduğunda, bu ilişki daha da belirgin hale geliyor.

 

Amerikalı gazete, İsrail'in İran - Suriye - Hizbullah eksenine savaş başlatmasının, bölge genelinde bu rejimin çıkarları için güç dengelerini değiştirmeyi hedeflediğini kaydetti.

 

Bu gelişmelerin Suriye'de başta Halep ve İdlib olmak üzere pek çok noktada silahlı teröristlere karşı Suriye güçleri ve müttefiklerinin elde ettiği büyük zaferlerden sonra geldiğine de işaret etmek gerekiyor.  Askeri uzmanlar, İran ve Rusya'nın Suriye güçlerine verdiği desteğin, ister askeri ister siyasi düzeyde olsun, Beşar Esad liderliğindeki Suriye yönetiminin pozisyonunu güçlendirmesinde büyük katkı sahibi olduğunu belirtiyor.

 

Belgelendirilmiş raporlara göre Hizbullah, aralarında Dimona nükleer tesislerinin de bulunduğu, İsrail'in derinliklerindeki hayati önemi bulunan tüm hedefleri vurma yeteneği bulunduran yaklaşık 100 bin adet rokete sahip.

 

Amerikan "Forward" gazetesi, muazzam bir askeri yeteneğe sahip olan İran ve müttefiki direniş güçlerinin, herhangi bir savaş durumunda İsrail'e ağır can ve silah kayıpları verdireceğini ve bunun İsrail istihbarat organları tarafından iyi bilindiğini ifade etti. Gazeteye göre Tel Aviv yönetimi ise, bu gücün gelecek savaşta kullanılması olasılığından dolayı sürekli endişe içinde.  Bundan dolayı öngördüğü etkileri sınırlandırmak için, proaktif bir adım olarak bu savaşın fitilini ateşlemek için harekete geçti. Amerikalı gazete, aşağıdaki verilere dayanarak öngörülerini kuvvetlendiriyor:

 

- İranlı yetkililer ve Hizbullah tarafından mükerrer olarak yapılan açıklamalarda, bölge genelinin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden İsrail'in kökünden söküp atılması gerektiğini vurgulanıyor.

 

- İran ve Direniş Ekseninin sunduğu büyük destek sayesinde Suriye güçlerinin terörist gruplara karşı elde ettiği zaferi; taraflar arasında bir savaş patlaması durumunda İran, Hizbullah ve Direniş Ekseninin İsrail güçlerine karşı hızlı ve büyük bir zafer elde edecek güce sahip olduğunu açıkça gösteriyor.

 

 - İran, İsrail'in derinliklerindeki hedefleri vurma kapasiteli büyük füze gücüne sahip.

 

- Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, İsrail tehdidinin karşısında Lübnan'ın savunma zincirinde Hizbullah'ın önemli bir halka olduğunu ve Direnişin bu hedefi gerçekleştirme zaruretini vurgulayan açıklamaları.

 

Analistler, Hizbullah'ın Güney Lübnan'daki varlığının, bu ülkeye karşı herhangi bir İsrail saldırısını püskürtmek için temel bir dayanak olduğu görüşünde. Tıpkı 2006 yılı Temmuz ayında gerçekleşen 33 Gün Savaşında Direnişin İsrail güçlerini mağlup ederek ülkeden çıkardığı gibi.

 

İsrail tarafından Hizbullah düşmanlığı yüzünden işlenen herhangi bir ahmaklığın bölgeyi ateşe vereceğini vurgulayan analistler, bu adımın Suriye, Hizbullah ve İran arasındaki stratejik ittifakın varlığı ve direnişin geri kalanı için çatışma bölgesini genişleteceği uyarısında bulunuyor. Öyle ki bu direniş gücü, düşman kuvvetlere karşı önemli zaferler elde ederek yüksek gücünü ve etkisini kanıtlamıştır.   

 

Gözlemciler, İsrail başbakanının Moskova'ya düzenlediği ve orada Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile bir araya geldiği son ziyaretinin, Rusya liderliğini, İsrail ile herhangi bir savaşta Direniş Ekseni tarafında yer almaması konusunda ikna etmeyi hedeflediğinin altını çiziyor. Öyle görünüyor ki Siyonist rejim, Direniş Eksenine karşı tırmandırma eylemlerini yakında hızlandıracak. Suriye'de Hizbullah bölgelerini hedef alma bahanesi ile İsrail uçakları tarafından düzenlenen son hava saldırısı da bunun en açık örneği olarak görülüyor.

 

 

Çeviri: Merve Soydaş

 

www.medyasafak.net