Charlie Hebdo önündeki öldürme videosu gerçekte neyi gösteriyor?

Charlie Hebdo önündeki öldürme videosu gerçekte neyi gösteriyor?
Video, en azından benim için ve bu kadar hızlı yayılmasından anlaşıldığı kadarıyla pek çok başka kişi için, Charlie Hebdo bürosu önündeki polis memuru Ahmed Merabet’in, bütün medyanın söylediğinin aksine başından vurulmadığına işaret ediyor.

 

 

 

Jonathan Cook

 

 

Global Research

 

 

Hızla yayılan bu videoyu yayınlayarak kendimi sıkıntıya soktuğumu biliyorum. Bütün tartışmayı susturmak isteyenlerin oynayacak kolay bir kartları var: beni bir komplo teorisinin peşinden gitmekle suçlayabilirler. Tek bir sorun var: Videoyu çekenin aksine, bu videonun resmi hikaye açısından taşıdığı anlama dair bazı değerlendirmelerim var. İşte bu yüzden yayınlıyorum.

 

Video, en azından benim için ve bu kadar hızlı yayılmasından anlaşıldığı kadarıyla pek çok başka kişi için, Charlie Hebdo bürosu önündeki polis memuru Ahmed Merabet'in, bütün medyanın söylediğinin aksine başından vurulmadığına işaret ediyor.  

 

Bu, çok da fazla bir şey kanıtlamaz. Merabet'in olay yerinde ölmediğini kanıtlamaz. Belki yaraları nedeniyle kaldırımda kan kaybettikten sonra hayatını kaybetmiştir. Bu kesinlikle, Kuaşi kardeşlerin saldırıyı düzenleyen silahlı kişiler olmadığını ya da ateş açanın kasten isabet ettirmediğini de kanıtlamaz. Belki basit bir şekilde, isabet ettirememiştir.  

 

Videonun bir çok web sitesinden kaldırılması da, bir tür büyük çaplı sansürün işlediğini kanıtlamaz. Tadı güzel olan fikirler, özellikle de evin (yani burada Batı'nın) yakınlarında gerçekleşen bir katliamın hemen sonrasında, bir videonun fazla üzüntü verici olduğu yönünde bir medya konsensüsüne yol açabilir. Kan görülmese de, sadece içerdiği şeyler nedeniyle bu olabilir. Bu tür örneklerde sürü içgüdüsü çok güçlüdür.

 

Ancak edit edilmemiş video, ekşi bir tat bırakıyor: çünkü eğer birileri aksi yönde sağlam bir kanıta sahip değilse, yakın mesafeden atılmış bir AK-47 mermisinin, polis memurunun kafasında çarpıcı bir etki yaratmaması imkansız görünüyor. Ve eğer video gerçekse – ki buna dair de pek bir şüphe yok gibi görünüyor – açıkça, kurşun atılırken de, atıldıktan sonra da kafasına ciddi bir şey olmadığını gösteriyor.

 

Şu halde ne demeye çalışıyorum?

 

İlk söylediğim, daha çekingen bir şey. Benim gözümden kaçan bir izahatin olabileceğini varsaysam da, yetkililer polis memurunun ölüm sebebi konusunda yalan söylemiş gibi görünüyor. Pek çok muhtemel bilinmeyen neden olabilir, bunlardan biri de onun infaz edilmesinin, görevli yetersizliği nedeniyle (ki bu örnekte çok sayıda kişi var gibi görünüyor) kaldırımda kan kaybından ölmesinden daha basit, daha halis bir hikayesinin olmasıdır.

 

İkinci nokta daha da sıkıntı verici. Ana akım medyamızın önde gelen editörlerinin çoğu, şu an size sunulan edit edilmemiş videoyu izlediler. Ve ya hiç biri burada ortaya çıkan sorunu – videonun, göstermesi gereken şeyi göstermemesi – görmedi, ya da bazıları gördü ama önemsemedi. Her iki durumda da, mevcut kanıtlara uymuyor gibi görünen resmi hikayeyi geri kusmakla yetindiler.

 

Bu, derin bir kaygıya sebep oluyor. Zira eğer medya, bu konuda, haberler için titizlikle incelenmesi gereken, devasa öneme sahip bir mesele hakkında, şüpheli bir resmi hikayeyi tekrar eden kolektif bir ağız gibi hareket ediyorsa, geri kalan zamanlarında ne yapıyor?

 

Buradan çıkan ders, haber tüketicileri olarak bizlerin, “haberlere” karşı kendi eleştirel mesafemizi ortaya koymamız gerektiğidir, zira şirket medyasına, bunu bizim için yapmaları için güvenemeyiz. Onlar, iktidara fazla yakınlar. Hatta iktidarın kendisiler.

 

Resmi anlatılar, iktidar her zaman onu kendisinin görmek istediği gibi gördüğü için, doğaları itibariyle şüphelidir. Bu, bize bu gerçeği hatırlatan iyi bir örnektir – gösterdiği şey ister görece zararsız, isterse epey uğursuz bir şey olsun.

 

Videonun linki: http://www.youtube.com/watch?v=yJEvlKKm6og#t=11

 

GÜNCELLEME:

 

 

Hâlâ video için akla yatkın bir izahat düşünmeye çalışıyorum. Ben balistik uzmanı değilim, bu yüzden sadece varsayımın alanındayım. Fakat eğer mermi Merabet'in kafasının yakınındaki kaldırıma gelmişse, mermi parçalarının ona çarpıp onu öldürmesinin mümkün olup olmadığını merak ediyorum.

 

Bu olasılık (bunun bir olasılık olduğunu varsayarsak) benim yazdıklarımda işaret ettiklerimi geçersiz kılmaz. Eğer olay gerçekten de buysa bile, kesinlikle hiçbir medya kuruluşu silahlı adamın Merabet'i vuramadığını ve onun patlayan parçalar nedeniyle öldüğünü söylemedi.

 

Buradaki amacımız, olay hakkında teknik, yahut dehşet veren ayrıntıları gündeme getirmek değil. Amacımız, Batılı gazetecilerin, resmi kaynaklar tarafından anlatılan olayları incelerken korkusuz ve bağımsız bir şekilde haber yapmadığına işaret etmektir. Onların genellikle yaptığı şey, güvenle, bilgiyi geri kusmak oluyor, zira onlar otoritelerin gerçeği söylediğine güveniyor. Resmi düşmanların eylemleri incelendiği zaman da aynısını yapıyorlar – kendi taraflarındaki resmi kaynaklara dönüyorlar. Kısacası, gazetecilerin çoğu, bizim adımıza haber yaptıkları olaylar karşısındaki eleştirel bir mesafeye sahip değildir.

 

Bu, sıradan haber tüketicileri olarak bizleri şu durumda bırakıyor: ya biz de yetkililerimize gözü kör bir şekilde güveneceğiz, ya da meseleleri kendimiz çözmeye çalışacağız. Siz, bu videonun gösterdiği noktaların, meslekleri için daha büyük güven yaratma ve bağımsızlıklarını kanıtlama amacının parçası olarak, gazetecilerin yayınlarına gireceğini umacaksınız. Ben ise sadece “komplo teorisi” sepetine atılmasını bekliyorum.

 

Çev: Selim Sezer

 

www.medyasafak.net